петък, 16 юли 2010 г.



Съдии искат регистър на колеги масони

Всички магистрати и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) писмено да декларират членството си в масонски или други тайни общества, в които влизането става с клетва, която не е общоизвестна. А ВСС да ги вписва в публичен регистър. За това настоява в становище на Съюза на съдиите по повод промените в съдебния закон.
Известно е, че български магистрати членуват в масонски общества, но това “създава основателни съмнения за зависимост”, казват съдиите. Защото “доколкото масонството е свързано с полагане на клетва, солидарност и взаимопомощ с членовете на общността, магистратите могат да се изправят пред недопустимата дилема- да избират клетвата на закона или да останат верни на масонската клетва”. Дават пример с Великобритания, където след дебати е постигнат компромис - срещу недопустими зависимости - магистратите декларират членството си в тайните общества.
През 2007 г. при поредните промени в съдебния закон Минчо Спасов (НСДВ) предлагаше забрана за членство на магистрати в тайни общества, но тя бе отхвърлена.
Предложението, според което членовете на ВСС трябва да минават проверка за надеждност до държавни тайни, нарушава конституцията и разделението на властите, смятат съдиите. Проверките за надеждност се извършват от службите на изпълнителната власт по оперативна информация и непрозрачна процедура без съдебна ревизия, дават пример те. Така върху съдебната власт можело да се установи недопустим контрол.  в-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар