четвъртък, 22 юли 2010 г.

Пътните ремонти, които се финансират по програмите със заеми от Европейската инвестиционна банка и Световната банка, ще бъдат разделени на три групи. В едната ще попаднат тези, които трябва да бъдат завършени до края на годината. В другата, които могат да се отложат за 2011 г. В последната група са тези, които се спират. Планът трябва да бъде готов до 15 дни.

За това са се разбрали министърът на регионалното развитие  Росен Плевнелиев, председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов, Камарата на строителите в България и Браншовата камара "Пътища", съобщи Министерството на регионалното развитие. Предстои още една среща в същия формат, когато планът стане готов. На нея ще се набележат следващи действия за решаване на проблема със спрените ремонти по пътищата, финансирани чрез държавни заеми.

Водят се индивидуални разговори с фирмите изпълнители, за да се прецени какви дейности до момента са извършени на обектите и какво е необходимо още да се прави по тях, съобщиха от АПИ.

По предварителна информация към 31 юни 2010 г. общо около 62 млн. лв. са необходимите средства за довършване на работата по отделните пътни проекти.
Според финансовите меморандуми проектът за "Рехабилитация на пътната инфраструктура", финансиран от Световна банка, трябва да приключи в края на август 2011 г. Крайният срок на програмата "Транзитни пътища V", изпълнявана чрез заем от Европейската инвестиционна банка, е 2013 г.

АПИ обяви вече, че три лота по "Транзитни пътища V" ще бъдат довършени. Това са ремонтът на пътя през връх Шипка, както и отсечките Калофер - Казанлък и Шипка - Шейново - Дунавци (лот 10), Мъглиж - Гурково - Сливен (лот 11), както и отсечката от град Баня до магистрала "Тракия" (лот 9). Строителството на трите лота възлиза на 46.7 млн. евро, като от тях на фирмите вече е платено над 30 млн. евро по данни на АПИ.

Общо 24 са лотовете по програмата "Транзитни пътища V", а по "Рехабилитация на пътната инфраструктура" - 9, като общата дължина на пътищата е около 2100 км.
"Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар