понеделник, 19 юли 2010 г.

Цветанов: Буди безпокойство начинът, по който съдът пуска задържаните от МВР

По думите му по никакъв начин това не създава условията, които обществото очаква – да се осигури спокойствие и да се неутрализират престъпниците, които ежедневно ги тормозят.

"В тази посока сме доста остри, не от това, че търсим провокацията или конфронтация, а от безпокойствието, което усещаме при ежедневните ни срещи с българските граждани", коментира министър Цветан Цветанов.

Той посочи като пример задържаните за девет кражби в столицата трима души, един от които е направил пълни самопризнания, но и тримата сега са на свобода. "Това е денонощен труд на служители на МВР и накрая като виждат, че ги пускат – какво остава като усещане у българските граждани. Да не говорим за това – какво остава като усещане у тези хора, които са задържани и впоследствие пуснати и мярката им е променена, заради вижданията на съдебната система", подчерта Цветанов.

Той допълни, че причина за тези проблеми е нереформираността на съдебната система.

Знаковите дела, свързани с организираната престъпност и корупцията се движат добре. Това, което сме изградили като един добър механизъм и съвместната работа между МВР, ДАНС и прокуратурата вече дават добри резултати. "В тази посока за мен е по-важно това, че има вече един добър синхрон между МВР, ДАНС и прокуратура", каза още вътрешният министър.

Цветанов благодари на всички служители на МВР, които денонощно работят за осигуряването на сигурността на гражданите, независимо от действията на една "независима съдебна система", тъй като много от задържаните биват пуснати на свобода. Министърът подчерта, че тази система е независима сама по себе си, но от друга страна "тя е зависима от конюнктурни интереси, които има определени съдии".

"Това го казвам съвсем отговорно. Това, което наблюдавам в последната година е, че вървим в правилната посока, и повечето от здравите сили в съдебната система ще се преборят с корумпираните съдии. Убеден съм, че доброто винаги побеждава и страната ни има нуждата от една наистина реформирана съдебна система и страната ни да върви напред, като с годините да отпадне механизма за оценка от ЕК", каза още вътрешният министър Цветан Цветанов.

По отношение на идеята за специализираните съдилища, министър Цветан Цветанов съобщи, че има внесени предложения за законови промени в Народното събрание и е въпрос на време да бъдат създадени. Министърът на вътрешните работи не уточни кога трябва да стане това, но подчерта, че е важно те да започна да функционират от началото на следващата година. "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар