понеделник, 26 юли 2010 г.

КОЙ КОЙ Е / акция "Килърите" /

Янко Попов-Туцо е самоковският бизнесмен, представен от вътрешния министър Цветан Цветанов като Туци, е заподозрян като поръчител на убийството на Юри Галев. Янко Попов-Туци е собственик е на няколко заведения в Боровец, сред които "Черният тигър" (срещу хотел "Рила") и на рибарници край Самоков. Сочен е за "доверен човек" на боса от СИК Милчо Бонев-Бай Миле, убит през юли 2004 г. в ресторант-градина "Славия". Като възможни мотиви за убийството на Галев премиерът Борисов посочи близостта на задържаните с бригадите на Бай Миле, кумската връзка със Сретан Йосич, наркопазара, проституцията, дърводобива, туризма, но наблегна най-вече на личен конфликт между Янко Попов и Галев.

Петър Стоянов-Пешо Сумиста, известен още като Вожда
Сочен е за организатор на убийството на Юри Галев. От петък е в болница заради хипертонична криза при ареста. Кум е на сочения за сръбски наркобос Сретан Йосич, съобщи премиерът Бойко Борисов и уточни: "Обикновено, когато някой ти е кум, ходиш, каниш го, носиш ракия, срещаш се с него. Близък ти е." Стоянов е президент на федерацията по сумо. През 2003 г. е задържан за първи път по сигнал за искан откуп на откраднат автомобил. По информация на в. "24 часа" неговата група държи рекета над заведенията в Студентски град и разпространението на амфетамини в района, както и част от турското и китайското карго от Свиленград. В същото време Сумиста има добри позиции във властта. Бил е извънщатен сътрудник в парламентарната комисия за младежта и спорта, потвърди шефът й Огнян Стоичков ("Атака"). Да помага по закона за физическото възпитание и спорта в звеното го поканила Валентина Богданова от БСП. Двамата се познават от година, разговаряли за детска школа по сумо в Гниляне, където Стоянов е учил, каза пред "Дневник" Богданова. Според публикации Стоянов е бил и съветник на президента Георги Първанов по въпросите на спорта, но главният секретар на президентството Красимир Стоянов отрече Стоянов някога да е съветвал държавния глава. В края на май обаче президентът Първанов беше патрон на 16-ото европейско първенство по сумо във Варна, присъства на откриването му и каза, че "всичко това се дължи на ентусиазма на Петър Стоянов-Вожда и аз вярвам, че европейското сумо ще има по-добро бъдеще". По същия повод поздравителна телеграма изпрати и премиерът Борисов, в която уверява участниците, че имат "подкрепата на правителството за развитието на Вашите умения и спорта в България".
Според съдружник на Петър Стоянов в "Боро тур" - Николай Тодоров, цитиран от "24 часа", Сумиста е имал бизнес отношения със Силвия Панагонова, съпруга на покойния Бай Миле.
Стоянов е мениджър, треньор и състезател на националния отбор по сумо. Има над 20 медала от световни и европейски първенства, сред които и немалко титли. Близък е на най-известния българин в Япония - сумиста Калоян Махлянов-Котоошу, който пък е носител на орден "Стара планина".

Васил Костов-Васко Кеца
Васил Костов е от Червен бряг, бил е охранител на Бай Миле, ранен при атентат срещу него. Беше посочен от МВР за организатор и на убийството на бизнесмена Румен Рачев в Шумен м.г. Рачев се прочу покрай стрелбата в комплекс "Д`Ескрим" през 1993 г., когато ударна бригада на борците, водена от Красимир Маринов и покойния Дмитрий Минев-Руснака, влезе в битка с хора на Слави Бинев. Според Цветанов извършители на убийството на Рачев са "две момчета" от Червен бряг - Владимир Филев и Георги Георгиев, които са в неизвестност след стрелбата, а по думите на Борисов "сигурно след години ще им излязат костите отнякъде". Полицията в Червен бряг не е била включена в операцията заради информация, че един от местните полицаи е близък с Васко Кеца - кварталният на село Девенци Тодор Тошев е баджанак на Васил Костов. В петък Тошев също е задържан, обвинен е за лихварство.

Георги Петков-Дачи

Той също е от Червен бряг, заподозрян като извършител на убийството на Юри Галев.

Методи Иванов
Според МВР той е съхранявал оръжието за убийството на Юри Галев. Криминално проявен, осъден с "тежка присъда" пробация за незаконно притежаване на взривни вещества, което предизвика нови критики на Борисов към работата на съда. В дома на Иванов са открити "Калашников", незаконни взривни вещества, пушка, 4500 патрона и малко фалшива валута, съобщи МВР. През 2001 г. е бил кандидат-депутат на "Български социалдемократи". "Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар