понеделник, 19 юли 2010 г.

Глоба заплашва депутати от ГЕРБ за конфликт на интереси

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси трябва да предложи на съда да констатира зависимости на депутатите от ГЕРБ Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев. Това е личното мнение на председателя на парламентарното звено Димо Гяуров от "Синята коалиция".

Комисията беше сезирана преди десетина дни от "Синята коалиция" за евентуален конфликт на интереси на тримата депутати от ГЕРБ, които са вносители на изтеглената вече поправка в закона за собствеността на земеделски земи, даваща право на арендаторите на пръв купувач на ниви.

Преди да бъдат избрани за народни представители, и тримата са участвали в управлението на фирми, свързани със земеделието. Танева през последните 14 години е участвала в ръководството на повече от две дузини компании от земеделския сектор, Гюзелев е съдружник в "Сортови семена Бургас" ООД и наскоро пред в. "Капитал" уточни, че компанията обработва 7000 дка под аренда.

Аврамов пък е съдружник в "Гала инвест" АД, която според ДАКСИ е лицензиран търговец на зърно и е регистрирана като земеделски производител, т.е. потенциален арендатор.

Макар поправката да беше оттеглена и да не влезе в сила, законът за конфликт на интереси третира какво предлагат депутатите, коментира пред "Дневник" Гяуров. Това, че в резултат на сблъсък на аргументи или по други причини не се е стигнало до приемането на промяната, не те оправдава, добави той.

Според закона за конфликт на интереси сега парламентарната комисия трябва да открие т.нар. производство по сигнала, като се даде възможност на депутатите да се защитят. След гласуване комисията може да предложи на Върховния административен съд да установи конфликт на интереси и да ги санкционира.

Законът предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. Не бих искал да бързам и да кажа какво точно ще реши комисията, но имам усещането, че като че ли този път е налице 100% хипотезата на закона, каза Гяуров. "ДНЕВНИК"

Няма коментари:

Публикуване на коментар