понеделник, 19 юли 2010 г.

Дянков ще предложи за закриване 22 агенции

Правителството ще обсъди съкращаването на 22 агенции с 3000 чиновници до края на годината, съобщи финансовият министър Симеон Дянков пред "Нова телевизия" вчера.

Анализът вече е изготвен от Съвета по административната реформа, който се оглавява от Дянков и ще бъде внесен в правителството в сряда. Очаква се тези съкращения да спестяват на държавата около 100 млн. лв. месечно, но чак следващата година.

Като положителен пример Дянков посочи закриването на Агенцията за икономически анализи и прогнози и Агенцията за държавни вземания, които бяха под шапката на финансовото министерство. След тяхното разпускане и окончателното уреждане на задълженията към служителите, което се очаква да стане през октомври, държавата трябва да спестява между 4 и 6 млн. лв. месечно само от тези две ведомства.

Дянков заяви, че ще се захване по-сериозно с Националната агенция за приходите, защото изостава в събираемостта на данъците. Той за пореден път изтъкна, че митниците си вършат добре работата под ръководството на Ваньо Танов и вече преизпълняват заложения план за приходи от ДДС със 184 млн. лв. "Ваньо Танов е човек на честта, който влезе в тази считана за най-корумпирана агенция и я реформира, затова и го защитавам", каза министърът.

Дянков потвърди, че е подготвена макрорамката на бюджет 2011 и през септември проектът ще бъде внесен в парламента - два месеца по-рано от обичайната процедура.

Дянков изрично подчерта, че България ще мине през кризата, без да иска заем от Международния валутен фонд нито през тази, нито през следващата година, а ако все пак се наложи заемането на средства, правителството ще избере Европейската инвестиционна банка, защото нейните условия били най-либерални и предлагала най-ниски лихви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар