понеделник, 19 юли 2010 г.

Трайчо Трайков: Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия за доставките на газ

България и Русия подписаха пътна карта за изграждането на газопровода "Южен поток" в петък. В нея са заложени сроковете и стъпките за подготовката на предпроектното проучване и създаването на съвместна компания за изграждането на тръбата, обясни икономическият министър Трайчо Трайков.

По думите му това, което е ясно до момента, е, че на българска територия входната точка на тръбата ще е близо до Варна, българският участък от съоръжението ще струва близо 840 млн. долара. Капацитетът на тръбата ще бъде 63 млрд. куб. м, като към нея ще се присъедини досега съществуващата газопреносна мрежа на България.

Досега през България преминаваха до 17 млрд. куб. метра годишно до Гърция и Турция. Единственият съществуващ газопровод, който доставяше синьото гориво по местната мрежа, идва от Русия през Украйна, Молдова и Румъния.

След построяването на съоръжението капацитетът на българската газопреносна мрежа ще остане същият, като по него ще преминава газ за същите страни. Допълнително ще се изгради трасе, което свързва мрежата със Сърбия и Унгария.

Все още не е ясно дали транзитът през Украйна ще спре. Преди две седмици Киев предложи, вместо да бъде изграждан "Южен поток", да се използва сега съществуващата мрежа за транзит. Експерти обясняват, че това не съвпада с общата стратегия на "Газпром", която иска да диверсифицира трасетата си.

Все още в пътната карта на "Южен поток" не е заложено трасето на тръбата - нито цялото, нито на българския участък. Остава да бъде уточнена и стойността на целия проект. "Още е рано да мислим кой и как ще финансира", обясни Трайков.

Според постигнатите договорености общата българо-руска компания за изпълнението на проекта у нас трябва да бъде създадена през февруари 2011 г. "При благоприятно развитие на проекта целевата година за завършването на българската отсечка от трасето на "Южен поток" е 2015 г.", допълни икономическият министър.

Предстои разработването на карта и за "Белене"

В рамките на преговорите с руснаците са постигнати договорености и по отношение на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че вече се водят преговори с европейски инвеститори както от българска, така и от руска страна. "Надявам се до 15-20 септември тези преговори да бъдат финализирани", посочи министър-председателят. По думите му обаче нито България, нито Русия обвързват енергийните проекти един с друг.

Преговорите

- Русия и България са се разбрали да отпаднат посредниците при доставката на газ след 2012 г., когато изтичат последните договори с "Овергаз" и "Винтерсхау". Договор ще бъде сключен само със 100% дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром експорт"

- Новите дългосрочни договори с "Газпром" трябва да бъдат подписани до 30 юни 2011 г. Те се очаква да бъдат за срок от 10 години и ще влизат в сила поетапно

- Намаляване на цената на синьото гориво до 90% от пазарната цена при 95% сега. Очакваното поевтиняване е в рамките на от 3 до 7 на сто и ще бъде свързано с доставката на 1.4 млрд. куб. метра газ в България, твърди Александър Медведев, член на УС на "Газпром"

- Със задна дата - от 1 юли, ще паднат цените, по които България купува природния газ от "Газпром". По този начин "Булгаргаз" ще може да спести 10 млн. лева за третото тримесечие на тази година

- Ще бъдат променени формулите, по които се определя цената на газа за България

- От януари 2011 г. изтича един от договорите за доставка на природен газ чрез посредничеството на "Овергаз" (наполовина собственост на "Газпром"). С това доставките за България трябва да намалеят с 1 млрд. куб. метра. Очаква се те да се компенсират чрез увеличени доставки по другите договори, които продължават да действат - с "Овергаз", "Винтерсхау" и "Газпром експорт"

- Подписана е пътната карта на газопровода "Южен поток", очаква се до февруари 2011 г. да бъде създадена обща компания между "Газпром" и "Булгартрансгаз" за изграждането на българската отсечка от тръбопровода

- Според пътната карта на "Южен поток" транзитът през България трябва да се повиши до 63 млрд. куб. метра годишно при 31 млрд. куб. метра сега. Цената на тръбата през България може да достигне до 835 млн. долара, като страната ще трябва да плати половината от сумата

- Двете страни са се разбрали в най-кратки срокове да бъде готова пътната карта на проекта АЕЦ "Белене". В разговор с премиера на Русия Владимир Путин българският министър-председател се е разбрал в проекта да се включи европейски инвеститор, дори и с минимален дял. Интерес към проекта засега е потвърдила само Сърбия

Мнения

Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, пред БНР
Искрено смятам, че руските ни партньори са много доволни и по-спокойни от вчерашните договорености, защото вече знаят, че ние вървим конструктивно в една и съща посока. Сами по себе си тези преговори не решават проблемите, не решават въпроса с енергийната независимост от Русия пък въобще. Енергийната независимост е много, много по-голяма тема, която е обект на работа в голям период от време и е резултат от стратегически решения. Преговорите и по новите договори за газа тепърва продължават, но по тях поне имаме ангажиращи срокове за това кой кога трябва да представи проект.

Александър Медведев, вицепрезицент на "Газпром", пред в ."Труд"
Да вземем средните цени за второто полугодие на 2008 и на 2009 г. Ще видите, че за 2010 г. цените са по-ниски. Тоест може да се каже, че цените вече са се понижили. Принципът на работа с нашите партньори винаги е много прост. Ако тази договореност не е изгодна и на единия, и на другия партньор, значи това е лоша договореност. Ако ги нямаше тези преговори, цената на руския газ за България щеше да бъде по-висока.

Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, пред в."24 часа"
Интересите на САЩ в момента са да осигури енергийна сигурност в България и региона. Подкрепяме диверсификацията и прозрачността на процеса. Моето послание към България е да се диверсифицират енергийните източници и една от възможностите е шистовият газ. Напълно разбираме, че Русия е важен елемент и ще продължи да бъде, защото тя е един надежден партньор.

Румен Овчаров, депутат от БСП и бивш енергиен министър
И сега България доставя почти половината от количествата природен газ без посредник. Над 1% се доставят от "Газпром експорт" за Благоевградска област. Около 1.4 млрд. куб. метра се доставят от "Овергаз" по транзитен договор, но за това компанията не получава комисионна. Единствената такса, която се заплаща, е 1 долар на 1000 куб. метра за административни услуги. Това беше договорено с анексите през 2006 г. "ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар