четвъртък, 22 юли 2010 г.

Общините ще получат част от подоходният данък

Дългогодишното искане на общините да получат част от подоходния данък, който плащат техните жители, може да бъде удовлетворено още от догодина. Това съобщи за "Дневник" председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Късно във вторник тя е обсъдила идеите за нов закон за местните данъци и такси с представители на на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Преотстъпването на част от подоходния данък е било основното, за което са настоявали местните власти.

На срещата се е стигнало до принципно съгласие между 2 или 3 процентни пункта от 10-те процента плосък данък да остават в общините. Така данъчното облагане на гражданите няма да се увеличи.

Националната агенция за приходите (НАП) ще продължи да събира данъка и ще превежда съответната сума на местните власти. На по-късен етап общините искат те сами да определят размера, който ще остава за тях.

"Напълно възможно е преотстъпването на част от подоходния данък на физическите лица да влезе в сила още от следващата година. Ефектът за републиканския бюджет трябва да е неутрален, защото средствата, които постъпят в общините, ще се приспаднат от субсидията, която всяка година местните власти получават. Това ще наложи Министерството на финансите да коригира методологията, по която сега определя какви средства да преведе на местните власти", заяви Менда Стоянова.

От финансовото министерство обаче опонират, че при преотстъпване на подоходния данък някои общини ще получат повече средства, отколкото сега, и така ще се намалят парите в републиканския бюджет за субсидии за по-малките.

Преотстъпването на част от подоходния данък в полза на общините е едно от първите обещания на Бойко Борисов в нощта, когато ГЕРБ спечели парламентарните избори. "Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар