вторник, 27 юли 2010 г.

Правителството предлага писателят Антон Дончев за орден "Св. Св. Кирил и Методий"


Правителството предлага на президента Георги Първанов да награди писателят Антон Дончев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите му заслужи в областта на културата. Това съобщи пресцентърът на кабинета.

Писателят е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва право в Софийския университет. Първият му роман "Сказание за времето на Самуила" е публикуван през 1961 г.

Втората му книга "Време разделно" получава номинация в САЩ от фондацията "Джеън и Ървинг Стоуън" за най-добър исторически роман. Преведена е на 25 езика с тираж от 2 милиона копия. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. Пълните съчинения на писателя са издадени в 9 тома.

Антон Дончев е носител на множество български и чуждестранни награди. През 1999 г. за своето цялостно творчество акад. Дончев получава наградата за балканска литература "Балканика". През декември 2004 г. ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев му връчва Голямата награда за литература и почетния знак на синя лента. "Дневник"

Няма коментари:

Публикуване на коментар