сряда, 15 септември 2010 г.

Проектът за курорт в Камчийски пясъци временно е спрян

Четири години след като на местността Камчийски пясъци на юг от Варна беше отнет статутът на защитена територия, министерството на околната среда забрани за една година строителството върху нея до изясняването дали одобреният проект за курорт там може да навреди на европейската екомрежа "Натура 2000".
Заповедта на министър Нона Караджова е в сила от края на август, когато беше публикувана в Държавен вестник, и се базира на обстоятелството, че Камчийски пясъци влиза в защитената зона "Камчия" от "Натура".
Заповедта е предшествана и от продължителен натиск от страна на природозащитните организации за спиране на проекти по черноморското крайбрежие, които заплашвт опазването на биологичното разнообразие на страната. Серия жалби на екоорганизациите до Европейската комисия са предизвикали и официално запитване от Брюксел как държавата ще реши проблема, обясни Нона Караджова пред "Дневник".
Трите компании, които планират изграждането на мегакурорт в Камчийски пясъци - всички свързани с австрийската Райфайзенбанк, вече обжалват заповедта. По закона за биологичното разнообразие обаче тя остава в сила независимо от обжалването.
Предстои държавата да вземе решение по същество за съдбата на комплекса и ако се наложи, министерството може да удължи забраната с още година, каза Караджова. "Желанието ни е в крайна сметка да надделее общественият интерес – това са сред малкото запазени крайбрежия на България", посочи тя.
Подобен подход - със забрана на строителството за по една година, приложи на два пъти и предишният министър Джевдет Чакъров за курортния комплекс в местността Иракли. За разлика от него строителството на Камчийски пясъци още не е започнало. Освен това според закона за биоразнообразието временното спиране на проектите може да продължи не повече от две години.
На въпрос дали министерството планира да обяви наново заличената в съда защитена местност Камчийски пясъци Караджова отговори, че това не би спряло проекта, защото фирмите вече имат разрешения за строеж от община Долни Чифлик. "Готови сме веднага след като се реши този въпрос, да обявим наново Камчийски пясъци за защитена", увери министърът.

Сагата "Камчийски пясъци"


Казусът  датира още от 2003 г. Тогава по предложение на варненската областна управа и фирмата "Варна холдинг А" започва процедура за намаляване площта на защитената местност. Идеята е от нея да се изключи тясна ивица земя, за която има инвестиционен интерес. Същата година екоорганизации предупреждават тогавашния екоминистър Долорес Арсенова, че целият район заради природните си дадености ще влезе в бъдещата мрежа "Натура 2000", но процедурата не спира.

През 2005 г. по предложение на тогавашния вицепремиер Николай Василев правителството на НДСВ и ДПС прекатегоризира 1500 декара от плажа край местните села Шкорпиловци и Ново Оряхово от изключителна държавна собственост в публична държавна собственост - въпреки конституционната уредба, че крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост. Веднага след решението областният управител на Варна деактува крайбрежието в частна държавна собственост - пасище, с която вече могат да се правят разпоредителни сделки.
Сделките са сключени от правителството на тройната коалиция през 2006 г. Тогава със замяна земеделското министерство, оглавявано от Нихат Кабил от ДПС, прехвърли терен от над 400 дка, който по същество е пясъчни дюни, на фирма "Рийс интернешънъл" (дъщерна на "Мет риъл истейт", притежавана от австрийската Райфайзенбанк) като десета категория земеделска земя (най-неплодородната и евтината). Срещу това "Рийс" е дала на държавата 650 дка горски масиви, пръснати във вътрешността на страната, оценени по-високо от черноморското "пасище".
През пролетта на същата година фирмата обжалва в съда акта за защитения статут на  Камчийски пясъци от 1980 г. и петчленен състав на Върховния административен съд начело с председателя му Константин Пенчев създаде прецедент, заличавайки защитената местност. Решението беше повторено година по-късно при дело на община Царево срещу заповедта за обявяване Странджа за природен парк.
И тъй като се оказа, че по тази линия са уязвими почти всички защитени територии в България, преди окончателното решение на ВАС парламентът спешно гласува законови поправки, с които направи заповедите за обявяването им необжалваеми. Камчийски пясъци обаче така и не беше възстановена.
Зад курортния проект в местността стоят три дружества - "Рийс интернешънъл", "Бета форест" и "Мирта инженеринг", които имат един собственик - "Мет риъл истейт", притежавана от Райфайзенбанк. През 2008 г. фирмата е започнала процедура по подробен устройствен план за голям "иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности".
Проектът е бил съгласуван от предишния директор на варненската екоинспекция в ред нарушения на вътрешните процедурни правила, но формално не е в закононарушение. "Дневник" потърси за коментар по решението на екоминистерството управителя на "Рийс" Борислав Попов, но до редакционното приключване на броя не получи отговор. "Дневник" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар