четвъртък, 2 септември 2010 г.


Премиерът Бойко Борисов не е дошъл вчера в Народното събрание за откриването на есенната сесия, както се очакваше, защото според него тя не поставя началото на нов политически сезон, а оценките на "провалили се политически лидери не го интересуват". Това каза самият Борисов в интервю за Би Ти Ви. Интервюто е записано вчера и излъчено тази сутрин.

"Това не е нов политически сезон, не сме спрели да работим през юли и август, а просто някои политически лидери  се върнаха от отпуска. Препоръчвам им да четат, да се запознаят с доклада на Европейската комисия, уникалното писмо на Световната банка до Европейската комисия и оценките на кредитните агенции "Стандарт енд Пуърс" и "Муудис" за това как се водят финансите", каза премиерът.

Запитан дали е възможна втора актуализация на бюджета, както предупреждаваше вчера опозицията, той отговори, че оценките на провалили се политици не го интересуват.

По думите на Борисов предстои решаваща есен за всеки българин. "В условията на финансова криза трябва да работим повече от всички останали. Вижте нашите съседи - в Гърция, Румъния, Португалия, Испания, докато ние получаваме оценка отличен от всички, вижда се политическата воля, откритостта на процедурите", отбеляза министър-председателят.

На въпрос дали министърът на финансите Симеон Дянков запазва доверието му, премиерът отговори: "Нито аз, нито някой от министрите е спокоен, работим ден за ден с всички министри."  По думите му рокадите в митниците са направени заедно с финансовия министър, а причината е, че "искаме максимално да се борим с контрабандата и да увеличим приходите".

Премиерът съобщи, че след десетина дни ще е готов моделът, който разкрива как се източват пари от здравната каса.  "С въвеждането на електронна здравна карта и преизчисляването на клиничните пътеки ще спре изтичането на големите пари в здравеопазването," увери той и повтори, че реформата ще стартира от 1 януари 2011 г. По думите му кабинетът има подкрепата и на лекарския съюз и на шефовете на големите болници, които сега "си мълчат".

Лекуваме повече хора, отколкото предишни години, даваме същите пари, но се увеличиха заплатите, скъпите лекарства и броят на пациентите. Така Борисов обясни дупката от около 200 млн. лв. във финансирането на здравеопазването.  Той изтъкна, че и министерствата на земеделието и храните и на вътрешните работи също работят по темата за това как се хранят българите, за да не се налага след това да бъдат лекувани. По думите му парите, които държавата дава на МВР "си заслужават" и това се вижда от акциите на полицията срещу магистралните бандити, групите за отвличания и поръчкови убийства.

Запитан дали алкохолният бизнес вече е излязъл "на светло", премиерът отговори:  "От май месец след като безспорно доказахме нарушения, в пъти се увеличиха платените от алкохолните компании акцизи и данъци. Тогава им казах - лев назад ако върнете, ви взимам лиценза".

Помолен да коментира проекта за строителство на писта за Формула 1 край София, Борисов подчерта, че "държавата не дава никакви пари освен пустеещия терен в Доброславци" и това е неговото условие да участва. Той изказа доверието си към съсловните организации и спортните федерации и даде примери за  съпричастието на правителството към техните инициативи. "По същия начин проведохме Световната купа по шах и мача Топалов - Ананд, даваме на тенис федерацията 1 млн. лв. и кортовете до парк хотел "Москва" за Европейска купа в София. На федерациите по волейбол и баскетбол обещах, че няма да гледам мачове докато не построя зала за 18 хил. души."

Борисов призова здравния министър Анна Мария Борисова  да върне на поста шефа на спешното отделение в болница "Царица Йоанна" неврохирург, нарекъл в телевизионния ефир "олигофрени"  чиновниците в здравното министерство. Борисов отбеляза, че такива добри лекари трябва да бъдат викани в министерството и да им се обяснява същността на реформата, защото острото изказване е израз на болка, че нещо не е наред. По-късно в същото предаване здравният министър посочи, че кадровата промяна е инициатива на директора на болницата и тя ня не може да се меси.

"Няма да търпя повече това", беше единственият отговор на Борисов на въпроса дали Божидар Димитров ще бъде санкциониран по някакъв начин за репликата си "шибан народ", изречена през август пред репортер на "Дневник".

Няма коментари:

Публикуване на коментар