четвъртък, 9 септември 2010 г.

Кървавите избори са за слаби политици

- Влизаме, г-н вицепремиер, в новия политически сезон с остра конфронтация. ГЕРБ като че ли е в сандвича на критиките и на левите, и на десните. Това притеснява ли ви?
- ГЕРБ е изпадала в подобен сандвич и в процеса на изборите. Знаете, след убедителната си победа, ГЕРБ се ползваше с публично демонстрираната подкрепа на РЗС, оттеглена по-късно по чисто конюнктурни причини. Засега “Синята коалиция” запазва подкрепата си. Но хората, които може би са най-искрени в подкрепата си и които нищо не искат за нея , са “Атака”. За съжаление в политическия живот много са силите, които искат да се запази статуквото, които не желаят да се случи реалната промяна в държавата. Независимо от поведението на политическите сили в парламента, ГЕРБ няма да промени позицията си - да понесе цялата отговорност за управлението - за всичко, което се нарича или провал, или успех. Обществото това чака от нас - да променим цялостната философия, целия профил на българския политически елит.
- И все пак не може да не търсите причини за поведението на ДСБ. Те са по-критични дори от БСП.
- Депутатите на ДСБ са 4-5. Всеки търси да покаже своята идентичност, своето пробуждане или възраждане от тежките сривове и негативи, които са натрупали от едно управление, което през последните 20 години винаги се свързваше с корупция, с неизгодни сделки за страната. Управление, което минаваше през призмата на лично благоденствие, а не за благоденствието на народа.
- Защо тогава не ги разследвате тези сделки, защо не покажете къде е била корупцията на сините?
- Всяка сделка, за която има достатъчно информация, я проверяваме. Но не мислете, че можем да проверим абсолютно всичко за тези 20 години. Много е важно да стабилизираш държавата, да изрежеш туморното образувание, да изградиш сигурна основа, която да надграждаш. Защо се размразиха европейските фондове? Именно заради ефективната ни борба с корупцията. Всички европейски фактори оценяват, че за първи път в България има реална политическа воля в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
- Но има и много критики!
- Да, действително критиките са огромни - но това е конфигурацията, която сме наследили в последните 20 години. Как искате промяната да стане изведнъж, за една година? Никога не съм си представял, че ще бъде лесен животът или че ще бъде лесен пътят, по който трябва да мине това правителство. Но виждате - за една година ние променихме облика на България, имаме одобрението на българските граждани. Е, нямаме одобрението на политическите опоненти. Но не това е важното. Важно е да създадем среда на спокойствие и сигурност за инвестициите, и както ни каза бившият премиер на Испания г-н Аснар, да гарантираме физическата и правната сигурност на гражданите. В тази насока правим много, но и има какво още много да се желае. Знаем, че никога не трябва да има самодоволство и успокоение, защото тези, които се занимават с престъпност, винаги може да ни изненадат.
- Изненадваща беше срещата ви в кабинета на премиера с алкохолните босове. Спряно ли е източването на ДДС при бандероли с алкохола?
- Ще ви дам съпоставка - през юли 2009 г. от акциза в хазната са влезли 7,5 млн. лв. През юли 2010 г. са влезли 20,3 млн. лв.! Това е в резултат на действията, които предприехме през март т.г. Още една съпоставка - иззетите количества фалшив алкохол от търговската мрежа, от предприятия за периода март-август 2010 г. са 1 милион и 10 хиляди бутилки. А за времето януари-август 2009 г. са иззети 3400 бутилки. Ефектът от акциите ни е видим - започна повишаване на заявените бандероли от производителите. Можем да кажем, че сме ограничили и сме посегнали на нещо, което години не бе пипано.
- Каква бе целта на срещата?
- Да заявим, че държавата се нуждае от дисциплиниране на всички данъкоплатци. Показахме им всичко, което сме установили за тях - статистики, анализи. Премиерът им каза ясно: било, каквото било! Защото административните нарушения, които ще понесат те като наказания, са неизмерими с щетата, която са нанасяли на бюджета. Премиерът бе изключително откровен с тях и им каза, че те трябва да помогнат на държавата и държавата ще помогне на тях. Те предложиха да има и следващи срещи, на които да дадат предложения за оптимизиране на работата и неутрализиране на сивия сектор, който задушава пазара и го лишава от възможността за конкурентност.
- Т.е. вие сте им опростили щетите към държавата досега?
- Не, никой не им е опростил нищо. Образуваните досъдебни производства продължават. Нещо повече - премиерът възложи да направим по-задълбочен анализ за годините 2008-2009-2010 не само за тези трима производители на алкохол, които бяха на срещата с него, но и на още поне десетина. За да видим дали българинът няма да започне да пие повече алкохол от отчетените количества заявени бандероли и внесени акцизи.
- Спомням си колко остър бе премиерът с тях преди няколко месеца - сега томахавките са заровени, така ли?
- Премиерът винаги е бил остър, но винаги е бил и прагматичен. В момента държавата се нуждае от стабилност. Не е тайна, че при генерирането на такъв сериозен финансов ресурс е нормално да има и корупционен подход към много контролни органи и служители. Беше им казано, че е по-добре да не плащат на подобни корупционни схеми, а да ни помогнат с информация за сивия сектор, да плащат на държавата и държавата ще гарантира техния просперитет. По-добре да печелят по-малко, но да живеят по-спокойно и по-сигурно.
- Разбраха ли ви?
- Мисля, че да.
- Защо след акцията “Дупета” остана усещането, че това е акция на едни български производители срещу вносител на чуждо производство?
- Когато има такъв вид документирана престъпна дейност, винаги могат да се направят подобни изводи. Нашият подход е комплексен, за да не бъдем обвинявани именно в това, че се разчиства ниша за сивия сектор за конкурента.
- Ген. Атанасов ви обвини, че нищо не правите по икономическата престъпност, даже попита защо не пипате Пламен Орешарски за източването на “Пътния фонд”. Защо, г-н Цветанов?
- Ген. Атанасов изглежда прекалено агресивен и изнервен, може би воден от някакъв личен мотив. Не искам да коментирам в детайли това, което казва, защото това бе хвърлена теза без никакви аргументи. И не прави чест на политик или на човек, участвал в управлението на страната през тези 20 години, да излиза сега и да дава оценка за днешното състояние на държавата, когато нейното управление получава положителни оценки за борбата с престъпността и корупцията. Всеки може да зададе следния въпрос на Атанасов - какво направи той от 1997 г., когато стана шеф на НСС, за виновниците, които в края на мандата на БСП доведоха държавата до банкрут? Имаше фалирали банки, депозитите на българските граждани се изпариха. Атанасов да каже какви разследвания извърши за най-тежката криза, която държавата изживя за този преход? Нека да бъдем искрени към хората и да не бъркаме политиката с личната си неудовлетвореност от невъзможността да се реализираш професионално.
- Иван Костов каза, че ни предстоят кървави избори. Защо?
- Може би за тях действително предстоят кървави избори, защото все пак те трябва да постигнат някакви резултати, тъй като в момента са на санитарния минимум. За нас изборите ще покажат дали го има желанието на по-голямата част от българските граждани да продължим с промяната, която започнахме, или ще се върнем към статуквото, което ни е обхванало вече 20 години. Аз никога не използвам подобна терминология “кървави избори”, защото тя е много войнствена. Изборите ще бъдат тежки, но се надявам, че българските граждани ще започнат да усещат резултата от усвояването на европейските фондове. Преди няколко дни водих разговор с Томислав Дончев - до края на годината може би ние ще сме усвоили около 2 милиарда евро от европейските фондове. И представете си, че имахме старото управление, с неговите корупционни схеми - щяха ли да дойдат тези пари? Да, последствията от тежката икономическа криза генерират сериозни напрежения навсякъде. И ние ще трябва да избираме - дали да увеличим дефицита, за да задоволим всички претенции и да попаднем в спирала, от която няма излизане и ще съсипем държавата, или да задържим днешното състояние на финансова дисциплина. Да се доближим до 2,8 % дефицит за 2011 г., което се очертава като условие на ЕС.
- В БСП се опасяват, че за да спечелите навсякъде местните избори, ще предприемете атака срещу успешните им кметове.
- Ако някой е направил нарушения, има основание да се притеснява. И ако г-н Станишев е бил поддръжник на подобни кметове, това е негов проблем и на неговата партия. Има и кметове от ГЕРБ, които са с повдигнати обвинения. Казах ви - нашият подход към корупцията и организираната престъпност е комплексен. Каква е предпоставката, че можеш да спечелиш избори, ако тръгнеш тенденциозно срещу един кмет без грам вина?
- Защо не се справяте с лобизма в ГЕРБ, г-н Цветанов? Навремето наблюдавахме подобно явление, клиентелизъм, в редиците на СДС.
- Бих ви попитал: Кажете ми от лобизма, за който вие споменавате, какви са вредните последствия за държавата?
- Ако беше се случила наркопоправката в “Държавен вестник”, една фирма щеше да се облагодетелства за сметка на държавата, например!
- Казвате ако. Което означава, че партията е изработила механизми за невъзможност да се реализират подобни лобистки интереси. Мога ли да ви попитам още нещо?
- Да.
- Защо никой не се хвана за законодателните текстове, приемани в предишното Народно събрание, от които настъпиха вредни последствия за държавата?
- Защото сега гледаме вас. Предишните си получиха наказанието на изборите. Ако не бяха сега медиите и опозицията, вредните за държавата текстове щяха да минат.
- Виждате ли каква е разликата между ГЕРБ и всички останали политически партии, които са управлявали страната? И преди имаше медии, и преди имаше коментари. А имаше ли действия за неутрализиране на такива постъпки?
- Да, в това отношение вие сте различни, но се опасявам, че като махнете едни от хората си, на тяхно място идват други, които може също да се изкушат. Какви изводи си направихте досега?
- Казах ги на младите в ГЕРБ: отсега да внимават за биографията, която пишат самите те за себе си. Да не се въвличат в неща, които могат да имат последствия за тяхната професионална или политическа реализация. Давам им пример със себе си - съхранил съм се такъв, какъвто съм възпитан от баща ми, Бог да го прости, и майка ми, която е жива и здрава. Политиката е мръсна работа. Политиката те прави публично известен и си непрекъснато под прожектора на медиите. Изживях го това лятото по време на почивката ми на Албена.
- Съжалихте ли, че отидохте там, а не в чужбина, например?
- Не. Имах предложение и от гръцкия, и от турския министър, но нали трябва да доказваме, че българските курорти по нищо не отстъпват от тези на съседните ни държави? Не съжалявам за нищо, което съм направил в моя съзнателен живот.
- На местните избори обикновено властта се изкушава да впрегне цялата държавна мощ за агитация. Така го направи през 1999-а Евгений Бакърджиев (тогава също вицепремиер), после всички правителства го следваха. Ще се изкушите ли и вие да впрегнете държавата?
- Вие поне сте свидетели на изборите през 2005 г., после и през 2007 г. - ние показахме отговорно отношение. Недейте да съпоставяте старите управления, стария манталитет на правене на политика с нашите модерни виждания. Ние сме далеч от грешната представа, че може да спечелиш изборите с необоснованото харчене и хаотичното лутане в едната или другата посока в държавата. Трябва да имаш стратегия дългосрочна и краткосрочна, реални политики и хора с качества.
- Опозицията ви подозира, че е възможно да предизвикате предсрочни избори. Румен Петков два пъти го заяви и даже поиска БСП да се готви за това.
- Ако Румен Петков ползва съветите на шейховете на Абу Даби, може би оттам има възможност да мисли в тази посока. Но реалностите са съвсем различни. Може би той не е част от реалностите, може би е хванал геополитическия бизнес и се чуди как да го реализира с инвестиционни намерения в България.
- Усещам особеното ви настроение към този проект. Саркастичен сте!
- Без коментар. На въпроса ви за изборите - държавата не се нуждае от дестабилизация. Разбирам желанието за връщане на старите правила в политиката, на старите конюнктурни задкулисни договорки между всички политически формации, без изключение, и го казвам съвсем отговорно. Защото, когато за първи път се сблъсках с политиката, в качеството ми на зам.-кмет на Столична община, видях какво означава многообразието, пъстротата и нечистоплътността във взаимоотношенията между всички партии в общинския съвет. Независимо дали са БСП, СДС или ССД - обединението им минаваше винаги през призмата на интереса.
- Разбрах, че Кристалина Георгиева също се обсъжда като вариант за кандидатура на ГЕРБ за президентските избори. Да не би да се търси надпартийна личност?
- Темата за президентските избори официално не е дискутирана в партията. Няма да скрия от вас, че с премиера сме я коментирали. Засега сме обсъждали едно-две лица, но името на Кристалина Георгиева не е сред тях.
- Партийни или надпартийни са имената?
- Практиката по света е сериозните политически формации да издигат кандидати от своите редици и така да се носи отговорност. ГЕРБ може да извади личност, която наистина да обединява нацията и да не се ръководи от тяснопартийни интереси.
- Т. е. избирате между вашите качества и качествата на още един човек от ГЕРБ, така ли?
- Вие формулирате въпроса си, но не знам на каква основа. Кандидатурата на ГЕРБ ще стане ясна май-юни 2011-а, такъв срок сме си поставили с премиера.
- А става ли ви се на вас премиер?
- Чудя се как да ви отговоря. Защото знам, че каквото и да кажа, винаги може да има грешни тълкувания.
- Защо, ако Борисов стане президент, какво по-нормално от това вие да станете премиер?
- Нека бъдещето да покаже кой какъв може да стане. В момента най-важното е, че всеки един трябва да си изпълни ангажиментите към поста, който заема. А всичко, което ще се случва напред, времето ще покаже. / интервю на Валерия Велева / в-к "Труд"




Няма коментари:

Публикуване на коментар